יאיר גת/ ישראל היום 20.10.2016
טעמנו יינות מסלובניה, שיתחברו נהדר למטבח הישראלי
כרמים באזור פודרבייה. 70 אחוזים מהיינות הסלובניים הם לבנים
צילום: יח”צ
בשנת 2010 פתח השף ערן אלחלל את מסעדת “סארו” בלואר איסט סייד בניו יורק. תפריט המסעדה, שנקראה על שם סבתו של ערן, שנולדה בבוסניה ולימדה אותו לאכול ולבשל, כלל לצד מנות בלקניות גם יינות מסלובניה, להשלמת האווירה. לפני כשנתיים חזר ערן לישראל והחליט להביא את היינות הללו גם לכאן, תחת השם Saro imports.
בסלובניה, אחת מארצות היין העתיקות בעולם, גידלו גפני יין החל מהמאה הרביעית לפני הספירה, וכיום מייצרים בה כ־90 מיליון ליטרים יין בשנה, בעשרות אלפי יקבים. כ־70 אחוזים מהיינות הם לבנים, ורובם אינם יוצאים מגבולות המדינה. היינות שמייבאים מסלובניה ערן ושותפו למיזם, איש היין עידו לברן, הם ברובם יינות קלאסיים מאופקים ונעימים לשתייה, שיתחברו נהדר למטבח הישראלי, הים־תיכוני, ולא יכבידו יותר מדי על הכיס.
Kobal, Petovoina Haložan 2014
אזור פודרבייה שבצפון־מזרח סלובניה, על גבול אוסטריה, הונגריה וקרואטיה, הוא אזור היין הגדול ביותר במדינה, שבו גדלים בעיקר זנים לבנים. היין החצי יבש נעשה מענבי חלוז’אן, תת־אזור של פודרדבייה: ענבי סוביניון בלאן, שרדונה וולש ריזלינג, זן נפוץ מאוד במזרח אירופה שכל קשר בינו לבין ריזלינג מקרי בהחלט. יש לו ניחוחות מאופקים של פירות לבנים ופרחים, טעמי פרי טריים ומאוזנים, וסיומת קצרה וחמצמצה. יין פשוט ומהנה לשתייה מיידית בלגימות גדולות – רק אל תשכחו לקרר אותו כמו שצריך. המחיר: כ־55 שקלים לליטר.
Kobal, Sivi Pinot 2015
סיבי פינו הוא שמו הסלובני של הפינו גרי, זן עתיק ורב־מוטציות שמקורו ככל הנראה בבורגון. הסיבי פינו של יקב קובאל שהה על קליפות הענבים עד שקיבל מהן צבע ורדרד צלול ובהיר, ואחוזים בודדים ממנו התיישנו תקופה קצרה בחביות עץ. במפגש עם האף עולים ריחות מעודנים של פירות אדומים ולבנים טריים, פרחים ומעט פירות טרופיים. המבנה שלו חד, המרקם חד ועוקצני, הטעמים רעננים והרמוניים, והסיומת בעלת נפח, מרעננת ויבשה מאוד. המחיר: כ־70 שקלים.
Santomas, Malvazija 2014
היינות של יקב Santomas, שנמצא בחצי האי האיסטרי שבמערב המדינה, הם היינות הסלובניים הראשונים שקיבלו ציונים גבוהים ממבקר היין האמריקני רוברט פארקר. ליין, שנעשה מענבי מלבזיה איסטרית והתיישן בחלקו בחביות עץ חדשות, יש ריחות מרוכזים של פירות טרופיים, פירות לבנים, פרחים, הדרים, עץ קלוי ומעט עשבי תיבול. המבנה שלו מוצק, החמיצות טובה, והסיומת ארוכה ומתקתקה. לדעתי הוא יכול להמשיך להתפתח בבקבוק עוד כמה שנים. המחיר: כ־85 שקלים.
Ščurek, Sauvignonasse 2015
רוב הכרמים של משפחת שצ’ורק (צרצר בסלובנית) נמצאים באזור ברדה, לא הרחק מגבול איטליה, הידוע ביינות המרשימים שלו. ליין, שנעשה ממאה אחוז ענבי סאביניונאס, הידועים גם בשם טוקאי פריולאנו, והתבגר כשמונה חודשים במיכלי נירוסטה, יש צבע זהוב־ירקרק וריחות נדיבים של פירות לבנים בשלים. המרקם שלו חלקלק ונעים, המבנה העשיר נתמך בחמיצות טובה מאוד, והסיומת ארוכה מאוד, מורכבת, מרשימה, ויחד עם זאת מרעננת ומלאת חיים. המחיר: כ־95 שקלים.
Steyer, Mark cuvee White 2007
יקב שטייר, שנמצא בצפון־מזרח המדינה, ממש על הגבול עם אוסטריה, מייצר יינות לבנים יבשים, מבעבעים ויינות קינוח, וגאה במיוחד בגוורצטרמינר שלו. ליין, בלנד של גוורצטרמינר, פינו גרי ושרדונה, שהתיישן שנה וחצי בחביות, יש צבע צהבהב עמוק וריחות טובים של פירות מתוקים, טבק וקש. למרות גילו המתקדם, המבנה שלו מוצק ועשיר, החמיצות טובה מאוד, טעמי הפרי רעננים ומלאי חיים, והסיומת ארוכה ומורכבת. יין מרשים שיוכל להתמודד בקלות עם כל מנה שתגישו לידו. המחיר: כ־95 שקלים.